AUTOLEASE ALS ZZP’ER: PRIVÉ OF ZAKELIJK?

In Nederland werken steeds meer mensen als ZZP’er (zelfstandigen zonder personeel). Sinds het intreden van de financiële crisis in Nederland kiezen veel mensen die zonder werk zijn gekomen voor het werken als zelfstandig ondernemer. Als zelfstandig ondernermer sta je voor een hoop keuzes. Één daarvan is de keuze voor mobiliteit. Om klanten en prospects te kunnen bezoeken is een mobiliteitsproduct nodig. De meest voor de hand liggende optie is een personenauto. Is het nu verstandig om deze met je nieuwe zakelijke liquide middelen aan te schaffen, ga je deze zakelijk leasen of kies je voor een nieuwe optie: Private lease. In dit artikel willen we de voordelen van private lease voor een ZZP’er duidelijk maken.

EEN AUTO LEASEN OP NAAM VAN DE ZAAK

Als je als ZZP’er een auto gaat leasen in verband met de werkzaamheden van je onderneming, dan is de kans groot dat je deze auto ook privé wilt gebruiken. Hou dan rekening met het privégebruik van de auto, wanneer je een auto gaat leasen op naam van de zaak. Zodra je meer dan 500 kilometer per jaar rijdt voor privé doeleinden, krijg je namelijk te maken met de zogenoemde fiscale bijtelling. Zie je dit niet zitten, dan kan je wellicht beter kiezen voor prive lease.

PRIVE LEASE EN ZAKELIJKE RITTEN

Besluit je om een privé leaseovereenkomst af te sluiten, maar gebruik je de leasewagen vervolgens ook voor zakelijke ritten, dan mag je deze kosten boekhoudkundig verrekenen. Per gereden kilometer mag je € 0,19 aftrekken. Dus rij je per jaar 15.000 zakelijke kilometers, dan heb je aan het einde van het jaar een aftrekpost van (0.19 maal 15.000 =) € 2.850,=. Dit bedrag is al een mooi begin voor het dekken van de maandtermijnen van het Private lease contract. Kilometers die gereden worden voor privé doeleinden, mogen uiteraard niet afgetrokken worden.

LEASEN ALS ZZP’ER

In de praktijk blijkt, dat het voor veel ZZP’ers helemaal niet zo gemakkelijk is om (privé of zakelijk) te leasen. Dit komt doordat een leaseovereenkomst meestal wordt aangegaan voor meerdere jaren en de maatschappij in kwestie dus ook de zekerheid wil dat de contractant de maandelijkse termijnen kan (blijven) betalen. Zeker beginnende ZZP’ers hebben het dan ook moeilijk om een leasemaatschappij te vinden die met hen in zee wil gaan. Jammer, want de voordelen van privé lease zijn uiteraard ook voor ZZP’ers interessant. Flex Autolease heeft hier de oplossing voor. Wij bieden starters de mogelijkheid om toch een auto te leasen. Flex Autolease starterslease is hiervoor in het leven geroepen. Maak een afspraak met een van onze accountmanagers om hier een complete uitleg te krijgen.

PRIVATE LEASE VOORDELEN

Als particulier een auto leasen (private lease)… Het klinkt wellicht een beetje vreemd of zelfs decadent, maar als privépersoon een auto leasen kan heel voordelig uitpakken! Om te beginnen rijd je een prachtige, spiksplinternieuwe wagen, zonder dat je er enig omkijken naar hebt. Zolang je netjes het vooraf bepaalde maandbedrag betaalt, regelt de leasemaatschappij verder alles voor je. De verzekering loopt via de leasemaatschappij, evenals de afhandeling van eventuele pech en/of schade. Ook ben je verzekerd van vervangend vervoer, mocht je leaseauto op een gegeven moment bij de garage terechtkomen. De kans hierop is echter klein, want nieuwe auto’s vertonen in de regel maar weinig mankementen.

PRIVATE LEASE: DUUR OF GOEDKOOP?

Private lease, is dat niet verschrikkelijk duur? Op het eerste gezicht wellicht wel: je betaalt immers 48 maanden (of langer) een maandbedrag aan de leasemaatschappij, voor een auto die nooit (helemaal) van jou wordt. Maar aan de andere kant: koop je een auto in plaats van deze te leasen (waardoor de auto dus jouw eigendom wordt), dan zal je zien dat de dagwaarde van de wagen in rap tempo afneemt. Wil je toch graag een eigen auto, dan is het wellicht een optie om de auto aan het eind van de leaseperiode over te nemen. De prijs voor een dergelijke overname ligt vaak lager dan de reguliere aanschafprijs voor een vergelijkbare auto.

Verder moet je in je berekeningen meenemen dat je voor een auto die je in eigendom hebt, ook opdraait voor alle bijkomende kosten, zoals de rekeningen van de garage en de betaling van de wegenbelasting. Bij een private lease heb je deze bijkomende kosten niet. Ook loop je geen risico met de restwaarde van de auto. De afschrijving is onderdeel van het leasetarief. (De benzine, diesel of LPG moet je uiteraard wel zelf betalen: dit is niet bij de maandelijkse leaseprijs inbegrepen.)